Beslenme ve Diyetetik ABD Başkanı

BESLENME VE DİYETETİK ANABİLİM DALI BAŞKANI
ruksan.cehreli@deu.edu.tr

Dr Rüksan ÇEHRELİ

Dr  Çehreli Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik mezunudur. Hacettepe Üniversitesi Çocuk sağlığı Enstitüsünde Nutrisyon ve Metabolizma  alanında Bilim Doktoru oldu. 1992 yılında Hacettepe Üniversitesinde Çocuk Hastanesindeki görevinden ayrılarak Dokuz Eylül Üniversitesi İç Hastalıkları Ana bilim dalında Uzman olarak göreve başladı.

1994 yılında Almanya Heidelberg ‘de amino asit metabolizma bozukluğu hastalıkları konusunda kısa süreli doktora sonrası  çalışmalara katıldı .

Dokuz Eylül Üniversitesi  Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Anabilim Dalında 2003 yılında öğretim Üyesi olarak göreve başlamıştır.  Enstitünün Temel onkoloji yüksek lisans ve doktora programlarında “Moleküler beslenme ve kanser” “Nutrisyonel genomikler ve kanser” “Nutrisyonel epidemiyoloji ve kanser “vb derslerini  vermektedir.

Başlıca bilimsel araştırma ilgi alanları, moleküler nutrisyonel immünoloji, nütrientlerin hücre döngüsü, apoptozis ve  karsinogenesizde ki rolleridir.Son yıllarda önemli güncel araştırma konuları kanser ve epigenetik mekanizmaları üzerinedir.

Bu alanda yurt İçi ve yurt dışı kongre ,sempozyum ve kurslar da pek çok sayıda verilmiş konferansların yanı sıra  yurt içi ve yurt dışı dergilerde yazılmış bilimsel makale ,tebliğler kitap ve kitap bölümleri bulunmaktadır.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Vakfı , Geriatrik Onkoloji Derneği gibi kuruluşlarda  yönetici ve yönetim kurulu üyeliği görevleri ve yine yurt içi ,yurt dışında ki pek çok derneklerde de üyelikleri bulunmaktadır.

Dr Çehreli şu anda Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Anabilim Dalında  ve Palyatif Bakım Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi olarak ,aynı zamanda, Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Beslenme Destek Komitesi başkanı olarak görev yapmaya devam etmektedir.

2018 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Kurucu Başkanı olarak atanmıştır.

Dr. Çehreli ayrıca, deneysel onkoloji ve klinik onkolojide, tümör biyolojisi, beslenme immünolojisi, nutrigenomik ve kemo-prevansiyon ve spesifik besinlerin epigenetik ilişkileri konularında moleküler deneysel ve klinik çalışmalarını sürdürmektedir.